Prof. Dr. İlhan Varank (15 Temmuz Şehidi)

Şehit Prof. Dr. İlhan VARANK

adam, kişi, takım, siyah içeren bir resimAçıklama otomatik olarak oluşturuldu6 Ağustos 1971 tarihinde Zonguldak’ta dünyaya gelen Prof. Dr. İlhan Varank, Trabzon ili Of ilçesi kütüğüne bağlı 3 çocuklu Varank ailesinin ortanca çocuğudur. Henüz 1,5 yaşında iken ailesinin İstanbul’a yerleşmesi nedeni ile öğrenim hayatının ilk, orta ve lise kısmını İstanbul’da tamamladı. İlk ve ortaokulu 1977 yılında başladığı Yedikule İlköğretim Okulu’nda, liseyi ise Şehremini Lisesi’nde bitirdi. 1990 yılında o zamanlar Uludağ Üniversitesi’ne bağlı Necati Bey Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Üniversiteden mezun olduktan sonra lisansüstü eğitim için Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti ve 1998 yılında Ohio State Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Yüksek lisans eğitimi sırasında Ohio SchoolNet and SchoolNet Plus Educational Technology Institute’de değerlendirmeci olarak görev yaptı. Florida State Üniversitesi’nde Öğretim Sistemleri/Teknolojileri alanında 2003 yılında doktora eğitimini tamamladı. Doktora sürecinde Center for Certified Public Management Florida’da performans danışmanı olarak görev yaptı.  Mesleğinde hep daha iyisini yapabilme güdüsünü taşıyan Prof. Dr. İlhan Varank doktora sonrası çalışmalar için bir süre daha Amerika Birleşik Devletleri’nde kaldı. Bu sırada da yine deneyim kazanma amacıyla Arizona’da bir devlet okulunda okul yöneticiliği görevi yaptı. 2003 yılında ülkeye tekrar dönerek Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı ve kısa bir süre sonra da Yardımcı Doçent kadrosunu aldı.

2009 yılında Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’nde bölüm başkanı oldu. 2010 yılında Doçent unvan ile Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’nde bölüm başkanı olarak göreve başladı. 2015 yılı Mayıs ayında ise Profesör kadrosunu aldı. 2016 yılı Ocak ayına kadar bölüm başkanlığı görevine devam etti. Farklı bakış açılarına değer veren, farklı kültürleri görmeye merakı olan, yenilikçi ve vizyonunu genişletme gayretinde olan birisi olarak 2005 yılında Almanya Freiburg Üniversitesi’nde, 2006 yılında Finlandiya Turku Üniversitesi’nde, 2007 yılında Umman Sultan Qaboos Üniversitesi’nde ve 2012 yılında Portekiz Fernando Pessoa Üniversitesi’nde ziyaretçi öğretim üyeliği yaptı. FATİH projesinin gündeme alınmasıyla birlikte 2011 ve 2013 yılları arasında Mili Eğitim Bakanlığı Bakan Danışmanı ve Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünde (YEĞİTEK) Grup Başkanı olarak görev yaptı. Evli ve 2 çocuk babası olan Prof. Dr. İlhan Varank’ı, 15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan darbe girişimi sırasında şehit verdik. Henüz 45 yaşında iken üzücü ve ani bir şekilde kaybettiğimiz hocamızın anısını her zaman yaşatabilmek dileğiyle...